SDKÚ-DS chce meniť stanovy, v hre je aj osud primárok

21.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Zlepšenie komunikácie medzi vedením SDKÚ-DS a miestnymi zväzmi a zachovanie primárnych volieb. Takto by si predstavoval vynovené stanovy podpredseda a člen prezídia strany Ivan Štefanec.
"Stanovy sa zásadnejšie nemenili od roku 2000. Teraz je teda dobrý čas pozrieť sa na to, čo môžeme zlepšiť," myslí si Štefanec. Na margo podnetov, ktoré hovoria o zrušení primárnych volieb, ktoré má SDKÚ-DS ako jediná strana, Štefanec odvetil, že on osobne je za ich zachovanie.
"Sú rôzne názory na tento inštitút. Ja som za zachovanie, pretože členovia by mali mať právo vyjadriť sa k tomu, kto ich bude zastupovať navonok," vysvetlil. Zároveň verí, že názor zachovať primárne voľby je v SDKÚ-DS väčšinový.
Primárne voľby by zachovala aj predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS a členka prezídia Lucia Žitňanská. Poukázala však na to, že primárky na úrovni regiónov prebiehali skôr len výnimočne, pretože väčšinou došlo k dohode na kandidátoch. Súčasný systém navyše podľa nej motivuje k umelému nabaľovaniu členov, čo nepovažuje za zdravé. Na to, čo sa bude v stanovách meniť, si chce počkať. "Sama som zvedavá. Priznám sa, že neviem, aké podnety prišli," podotkla.
 

Vyberte región